Tips en trips

Thorn bezienswaardigheden: ontdek het witte stadje

thorn bezienswaardigheden parkeren

De mooiste plekken van het romantische witte stadje.

Thorn is een klein stadje in Limburg. Het ligt vlakbij de Maas, niet ver van de Belgische grens. Thorn staat bekend als ‘het witte stadje’. En als je Thorn bezoekt, zie je direct waarom dat zo is. In het mooie historische centrum zie je alleen maar witgeschilderde huisjes. Vroeger was Thorn een vorstendom.

Thorn bezienswaardigheden

Het historische centrum met de witte huisjes

Waarom zijn alle huisjes wit geschilderd? Het is ontstaan ten tijde van de Franse overheersing. De Fransen bedachten een belasting die afhankelijk was van de grootte van de ramen in de huizen. De arme inwoners besloten daarom om hun ramen dicht te metselen. Om dit teken van armoede een beetje te verbergen, werden de huizen vervolgens wit geschilderd.

Nu zijn de witte huisje van Thorn een beschermd stadsgezicht. De ramen zijn wel weer terug. De witte huisjes zijn bepalend voor het karakter van het stadje. De witte huisjes zorgen voor een romantisch straatbeeld. Heerlijk om doorheen te wandelen. De witte huisjes zijn een aaneenschakeling van Thorn bezienswaardigheden.

Kerk Thorn: de abdijkerk

Bezoek je Thorn, dan mag je de abdijkerk (Sint-Michaëlkerk) zeker niet missen. Deze kerk in Thorn vormde ooit het begin van het stadje. Het is een prachtige gotische basiliek. Gebouwd op de resten van een oude romaanse kerk. Het oudste deel van de kerk Thorn dateert uit de 10e eeuw, terwijl het interieur stamt uit de 18e eeuw. De bekende architect Pierre Cuypers heeft de kerk in de 19de eeuw gerestaureerd. Cuypers is ook bekend van de restauratie van het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam.

Museum Thorn

Thorn heeft ook een museum: het gemeentemuseum Land van Thorn. In het museum Thorn zie je onder andere opgravingen en allerlei historische voorwerpen. Bijzondere attributen die verwijzen naar de geschiedenis van Thorn. In het museum Thorn kun je ook met behulp van een audioset een stadwandeling maken. Je loopt dan onder andere langs de kanunnikhuizen en het Begijnhof.

Rondleiding Thorn

Nog beter kennismaken met Thorn? Volg dan een rondleiding door Thorn van Toertje Thorn. Je wordt dan rondgeleid door ervaren stadsgidsen die ook veel weten te vertellen over de geschiedenis van het stadje. En wie weet ontdek je ook een aantal verrassende plekjes!

Parkeren Thorn

Bezoek je Thorn met de auto? Dan is het natuurlijk makkelijk als je weet waar je kunt parkeren. In het dorp zijn geen parkeerplaatsen. Parkeren Thorn kun je daarom het beste net buiten het centrum doen. Daar liggen enkele grote parkeerterreinen waar je voor een paar euro je auto voor een hele dag kan parkeren.

kerk thorn bezienswaardigheden abdijkerk