Tips en trips

Het Palais des Papes (Pausenpaleis) in Avignon

palais des papes avignon

Bezichtig het prachtige en indrukwekkende Palais des Papes.

Wat is het Palais des Papes?

Het Palais des Papes, ofwel het Pausenpaleis, is een prachtig en imposant paleis en fort in Avignon. Het is het grootste bouwwerk van Europa in de Gotische architectuurstijl, gebouwd tussen 1335 en 1364. Het moest zowel een paleis als een fort worden, vandaar ook de bijzondere architectuur. Het Pausenpaleis diende tussen 1352 en 1376 als verblijfplaats van de pausen, tijdens hun ballingschap uit Rome.

Ga je graag op ontdekking in mooie stadjes?
BEKIJK SPEURTOCHENPAKKET

De paus in Avignon, hoe zit dat?

In de periode van 1309 tot 1377 zetelden de pausen in Avignon en niet in Rome. De aanleiding hiervoor was de verkiezing van de Franse paus Clemens V. De Franse koning Filips IV wilde graag meer invloed in Europa en overtuigde daarom de paus om in Avignon te gaan wonen, vanwege de verwarde toestand in Rome. Deze periode in de geschiedenis, met veel onenigheid binnen de katholieke kerk, wordt ook wel de ‘Babylonische ballingschap der pausen’ genoemd.

In 1377 werd de zetel weer naar Rome verplaatst. Dit leidde tot een scheuring in de rooms-katholieke kerk, die 39 jaar duurde. In die periode waren er twee pausen, één in Avignon en één in Rome. Dit duurde voort totdat er nog maar weinig aanhangers meer waren voor de paus in Avignon. Vanaf 1417 is er weer één paus, en die zetelt in Rome.

pausenpaleis avignon

Wat mag je bezoeken in het Pausenpaleis?

Het bezoeken van het Palais des Papes in Avignon is absoluut de moeite waard. De volgende delen zijn te bezichtigen: de feestzaal, de kapellen met muurschilderingen, de privé-appartementen van de Paus en ook de terrassen. Vanaf de terrassen geniet je ook van een schitterend, panoramisch uitzicht op Avignon en de rivier de Rhône.

Ook de Chapelle Saint Martial is open voor publiek. Hier bewonder je de beroemde fresco’s van Matteo Giovannetti, een grote kunstenaar van de 14e eeuw.

Tip: je haalt net iets meer uit je bezoek met een audioguide. Deze is ook beschikbaar in het Nederlands. Deze audioguides zijn inbegrepen bij de entree.

Openingstijden, entree en parkeren

Vandaag de dag is het Palais des Papes een druk bezochte toeristische attractie. Jaarlijks bezoeken zo’n 650.000 mensen het paleis. Het Pausenpaleis is iedere dag van het jaar geopend. De exacte openingstijden wisselen per periode.

Wat kost de entree? Bekijk de prijzen voor de entree van het Palais des Papes op de officiële website. Parkeren bij het Palais des Papes? Op een paar minuten loopafstand vind je de ‘Parking Palais des Papes’. De tarieven zijn heel redelijk, vanaf 1,50 tot 1,70 per uur.


Het Palais des Papes is één van de plekken die je ontdekt met Sleutels van de stad, editie Avignon