Tips en trips

De unieke okermijn in het schilderachtige Roussillon

wandelen okermijn roussillon

Een leuke, leerzame en kleurrijke trip, voor jong en oud. 

Roussillon is een schilderachtig dorpje in de Provence, in het Franse departement Vaucluse. Gelegen in de Luberon, wat bekend staat als één van de mooiste gebieden in Zuid-Frankrijk. Met prachtige kleurrijke natuur en diverse mooie dorpjes. Roussillon is gekenmerkt als één van de ‘plus beaux villages’. Hier vind je een gezellig dorpscentrum én de grootste okermijn van Europa. Een uniek stukje landschap, zowel boven als onder de grond. Een leuk uitje voor jong en oud.

De Grand Canyon van Frankrijk

Wanneer je Roussillon nadert, zie je vanaf een afstand al de roodkleurige rotsen die zo kenmerkend zijn voor het dorp en de omgeving. Veroorzaakt door de aanwezigheid van oker in de bodem. De kleur is vergelijkbaar met die van de Grand Canyon in de Verenigde Staten.

Uit de okergroeves wordt sinds het einde van de 18de eeuw oker gewonnen. Gele en rode verfstoffen die worden gebruikt om verf mee te maken. De vraag naar oker steeg gigantisch en in de nabije omgeving van Roussillon verschenen steeds meer okergroeves. Totdat in de 20e eeuw andere, meer rendabele technieken werden bedacht om in andere mijnen oker te winnen. Als gevolg daarvan werden alle mijnen in Roussillon gesloten.

Wandelen over het okerpad

De okergroeve wordt nu ook wel ‘het okerpad’ genoemd. Er zijn twee verschillende wandelroutes aangelegd. Eén van ongeveer 35 minuten en één van ongeveer 50 minuten. Een mooie manier om de okermijn in Roussillon te ontdekken.

Ontdek de echte okermijn van Roussillon

Heb je nog niet genoeg gewandeld en wil je de echte okermijn van Roussillon bekijken? Ga dan op ontdekking in het ondergrondse gangenstelsel van de okermijn. Tussen maart en november is het mogelijk om deze te bezoeken.

Binnen een oppervlakte van 10km² zijn 40 kilometer aan gangen uitgegraven. Handmatig en nauwkeurig uitgehakt met een pikhouweel. Zo is er onder de grond een kleurrijk doolhof ontstaan.

Het dorpje Roussillon

Na een wandeling door de okermijn is het tijd om het dorp Roussillon te bezoeken. Je blijft dan nog even in de sfeer van het oker. Alle huizen in het dorp hebben een mooie gele, oranje of rode okerkleur.

Het is heerlijk om even uit te rusten op één van de terrasjes aan het plein. Rondom het plein staan mooie huizen daterend uit de 17de eeuw. Waaronder het gemeentehuis, het mooiste gebouw aan het plein. Het is de moeite waard om ook nog even naar de kerk te wandelen. Het straatje vanaf het plein naar de kerk is erg charmant.

dorpje roussillon okermijn

Nog meer informatie over Roussillon en het bezoeken van de okermijn vind je op de officiele website van het Tourist Information Center.