Tips en trips

Bourtange bezienswaardigheden: een uniek vestingstadje

bourtange bezienswaardigheden

Een uniek vestingstadje in de provincie Groningen.

Het klinkt als een middeleeuws Frans stadje. En als je de foto ziet, dat lijkt het daar ook op. Maar Bourtange ligt ‘gewoon’ in Nederland. In de provincie Groningen, tegen de Duitse grens aan. Mooi gelegen in het schitterende groene Westwolderse landschap.

De vesting werd rond 1580 gebouwd in opdracht van Willem van Oranje. Tijdens de Nederlandse opstand tegen het bewind van de Spaanse koning Philips II. De vesting werd gebouwd op een strategische plek en was van grote militaire waarde. De militaire betekenis nam later af en in 1851 werd de vesting opgeheven. In de jaren zestig is de vesting gereconstrueerd naar de situatie van 1742. Dit werd pas afgerond in 1992. Nu wordt er ieder jaar in de zomer een historische veldslag nagespeeld.

bourtange bezienswaardigheden veldslag

Wat zijn de mooiste Bourtange bezienswaardigheden?

De vesting Bourtange heeft de vorm van een ster. Uniek in Nederland. Bezoek het mooie marktpleintje waar oude lindenbomen staan te pronken. Rondom het plein zie je allerlei prachtige oude geveltjes. Vanuit het plein lopen 10 smalle straatjes naar de oude wallen en de bastions.

Een andere bezienswaardigheid is de oudheidskamer in de vroegere synagoge. Hier zie je bijzondere bodemvondsten en maquettes.

Bezoek het mooie protestantse kerkje. Binnen in de kerk hangt een credobord in de vorm van een drieluik. Een werk dat afkomstig is uit 1607.

Bezichtig het houten paard. Een oud martelwerktuig uit vroeger tijden. De gestraften werden op het paard geplaatst, waarna gewichten aan hun voeten werden bevestigd. Gereconstrueerd in 1988.